NIEUWSBRIEF

In deze nieuwsbrief veel Coronanieuws. Er is inmiddels een coronawerkgroep van twee ouders en een bestuurslid actief. Dit heeft de werkgroep al gedaan: inventarisatie trainingen senioren (verderop meer), oefentoernooi jeugd (verderop meer) en aanzet oliebollentoernooi (die houden jullie tegoed).
Gelukkig is er ook ander nieuws: over de Grote Clubactie, de zoektocht naar vrijwilligers, de Peanuts Pietentraining en de ledenbijdrage. Lees snel verder!

Coronanieuws 

Zoals u vast heeft meegekregen heeft het kabinet maandag 14 december een “harde lockdown” afgekondigd die tot en met zeker dinsdag 19 januari zal gelden. Dit betekent dat onder andere de sporthal gesloten is en er per direct niet meer getraind kan worden.

Volwassenen mogen alleen of met zijn tweeën buiten sporten. De jeugd tot en met 17 mag nog wel buiten in teamverband trainen en onderling wedstrijden spelen. Tijdens de kerstvakantie zou er sowieso niet getraind worden. We zullen nog gaan inventariseren en overleggen hoe we dit na de kerstvakantie weer kunnen gaan oppakken. We willen het blijven sporten voor de jeugd wel blijven stimuleren. Wanneer de weersomstandigheden dit toelaten zou de jeugd bijv. buiten kunnen trainen (bij daglicht) op de basketbalveldjes aan de Hooiweg, zoals ze ook hebben gedaan tijdens de 1e lockdown. Tips of ideeën? Laat het weten via Lindaorsel@home.nl.

Grote Clubactie levert ruim 2500 euro op

De jeugdleden van onze club hebben tijdens de Grote Clubactie 2020 goed hun best gedaan en een recordbedrag van 2518,50 euro opgehaald. De top 3 van lotenverkopers: Lieke, Koen en Luna verkochten samen maar liefst 209 loten. Aan iedereen die loten heeft gekocht of verkocht: hartstikke bedankt. Zodra de situatie het weer toelaat organiseren we van de opbrengst een basketbalkamp voor de jeugd.

Vele handen maken licht werk

Exercitia is al bijna 50 jaar een van de grotere basketbalverenigingen van Drenthe. De club telt een kleine 200 leden, waarvan meer dan de helft jeugdleden. Het samen gezellig onder goede begeleiding sporten is voor ons belangrijker dan een hoge positie op de ranglijst. Gelukkig zijn veel vrijwilligers bereid zich voor onze vereniging in te zetten. Zonder hen zijn een heleboel zaken niet mogelijk. Maar ze doen het niet voor niets. Het is namelijk hartstikke leuk om met elkaar in een gezellige sfeer dingen voor elkaar te krijgen. Met enige regelmaat is het bestuur op zoek naar extra handen. Niet om je voor een jaar of langer vast te leggen op een functie, maar om kortdurend uitvoeringstaken op te pakken in projecten. Wij hebben momenteel bijvoorbeeld projecten op het gebied van corona, sponsoren werven en een positief sportklimaat. Wij willen graag weten welke volwassen leden of ouders van jeugdleden bereid zijn om kortdurend in een project mee te draaien. Het verplicht je tot niets. Wij gebruiken de informatie alleen om te weten wie bereid en in staat is iets voor de vereniging te doen. Op het moment dat er zich een nieuw project aandient, kunnen we deze groep dan gericht benaderen. Geef je naam (en evt. je interessegebied) door via secretaris.exercitia73@gmail.com.

Peanuts Pietentraining

Vrijdag 4 december was speciaal voor de peanuts een Sinterklaas- & Pietentraining georganiseerd. Een aantal kinderen kwam verkleed als Sint of Piet. Tijdens de training werden er verscheidene basketbalgerelateerde spelletjes in een sinterklaasjasje gedaan, zoals estafette met cadeautjes in de schoorsteen gooien, een sinterklaaspuzzel maken, een rijmspel en een cadeautjesroof! De training werd afgesloten met een cadeautje van de Sint, namelijk een echte Exercitia sleutelhanger. Het was een geslaagde Pietentraining!!

Ledenbijdrage 2020-2021

Het seizoen was nog maar nauwelijks begonnen en de inkt van de begroting nog niet eens droog of er werden alweer verregaande maatregelen genomen om de verspreiding van Corona tegen te gaan. Voor velen van jullie betekent dit dat er al weer maanden niet getraind kan worden en dat alle competities tot nader order stil liggen. Met de weer oplopende cijfers van het aantal besmettingen verwachten wij als bestuur eerder dat dit nog langer gaat duren, dan dat er op de korte termijn weer gespeeld kan worden. Van gemeente en Trias hebben wij al vernomen dat de zaalhuur deels weer zal komen te vervallen net als het vorige seizoen. Van de basketbalbond hebben wij nog niets gehoord, maar gezien de zwakke financiële positie van de bond verwachten wij hier geen tegemoetkoming in de kosten. Op dit moment kunnen wij nog niet aangeven welk effect dit alles gaat hebben op de ledenbijdrage voor het seizoen 2020-2021, maar wij zullen er net als vorig seizoen alles aan doen om de verkregen restituties eerlijk door te verdelen over alle leden. Over het seizoen 2019-2020 heeft dit voor alle leden geleid tot een verlaging van de ledenbijdrage van 25% en is de 4e termijn van de ledenbijdrage niet geïncasseerd.

Exercitia wint bij clubtoernooi!

Zaterdag 12 december was er voor de U12 (mix), U14 (M), U16 (M) en U18 (V) een clubtoernooi. Wedstrijden spelen mag voor de jeugd, maar alleen binnen de eigen vereniging. Het was kort dag om het nog voor de kerstvakantie de organiseren, maar het is gelukt. Alle wedstrijden zijn gewonnen door Exercitia ;-). Voor ouders van de leden waren de wedstrijden (deels) te volgen via een livestream. Het was nog even uitproberen hoe dat allemaal werkte, maar het was een mooi moment om te leren voor volgende wedstrijden.

Mix U12
In deze oefenwedstrijd moesten de jongens tegen de meisjes. In periodes van 10 minuten werd in verschillende samenstellingen flink gestreden om de winst. Er werd goed samengespeeld, mooie passes gegeven en iedereen kreeg de bal. Met vermoeide, maar blije gezichten ging iedereen naar huis.

MU16-2 tegen MU14
Bij de start bleekhet team van MU16-2 over onvoldoende spelers te beschikken. Gelukkig kon dat snel opgelost worden door spelers van MU16-1 en kon de wedstrijd toch starten. Er is hard gewerkt, maar U16 bleek letterlijk en figuurlijk een maatje te groot voor de jonge spelers van U14. Verdedigend was het lastig, waardoor het belang van uitblokken van je eigen man erg duidelijk werd. Een leerzame oefenpot die voor herhaling vatbaar is. Het werd uiteindelijk 91-54.

MU16-1 tegen VU18
De jongens van onder 16 namen het op tegen de meiden van onder 18. Het was een zinderende wedstrijd, waarbij de dames er net met de winst vandoor gingen met één punt verschil. Het was een spannende wedstrijd en beide teams waren zeer aan elkaar gewaagd. Tijd voor een revanche vinden de jongens van onder 16! De eindstand was 54-55.

Het enthousiasme onder de jeugd was leuk om te zien. Even weer het wedstrijdgevoel ervaren. Aangezien het de verwachting is dat er op korte termijn nog geen officiële wedstrijden mogen worden gespeeld gaan we inventariseren of we deze ochtenden vaker kunnen organiseren.

Trainingen senioren

Vanuit de Coronawerkgroep we een enquête rondgestuurd in verband met het hervatten van de trainingen in het nieuwe jaar. 23 leden hebben hierop gereageerd. Uit de enquête blijkt dat het grootste gedeelte wel weer wilde beginnen met trainen in groepjes van 4. We hadden inmiddels een opzetje gemaakt, maar dit plan moet helaas weer even in de ijskast.

Wil je thuis je vaardigheden bijhouden? Check deze link: https://www.basketball.nl/competities/competitiezaken/coronavirus/oefeningen-voor-thuis/

Tot slot

Ondanks alles wensen we jullie allemaal goede feestdagen en een gezond 2021!

Vriendelijke groeten,
Bestuur BV Exercitia’73