HISTORIE

Exercitia ’73 is eigenlijk al ouder dan de naam doet vermoeden. In de jaren ’50 bestond de club namelijk al, maar dan in Groningen. De club had toen slechts een handjevol leden die desalniettemin meerdere kampioenschappen wisten te behalen. In de beginperiode speelde de club Exercitia haar wedstrijden in de Korenbeurs aan de Vismarkt in Groningen en werd er destijds ondermeer getraind aan de Parklaan in Groningen. Na wedstrijden kwamen de spelers samen in ijssalon Talamini. Men trainde later ook in de sporthal van de Detailhandelsschool in de Groninger wijk De Wijert. Doordat veel leden uiteindelijk verhuisden van Groningen naar Paterswolde hield Exercitia ’73 in Groningen zo rond 1960 op te bestaan.

Het tenue
Het opvallende rood-gele tenue wordt nog wel eens beschimpt in de basketbalwereld. Het ontstaan ervan heeft dan ook een eigen verhaal. Doordat men nog niet wist of de club een lang leven beschoren was, werd niet direct geïnvesteerd in een duur tenue. Het oude tenue waar men in Groningen nog in speelde werd niet voldoende geacht om nog in te spelen. Caféhouder Ratering (de opa van Arjan en Harald Hilbrants) bracht redding. Hij meldde zich verrassend als sponsor en kwam met geel-rode shirts op de proppen met als sponsor daarop Grolsch in een rode opdruk. Daarna werd besloten dat er een rode broek onder het geel-rode shirt gedragen ging worden. Kortom, de sponsor heeft uiteindelijk de clubkleuren bepaald. Was hij met iets blauws of wits aangekomen, dan waren dat de clubkleuren geweest.

Een nieuw begin
De oprichting van Exercitia ’73 heeft zijn basis in 1972 in een reünie voor oud Exercitianen in de oude ALO. Enkele namen van het eerste uur waren: Martin Haak (eerste voorzitter van Exercitia ’73), Eddie Roggen, Enno Vos, Wolter Coopman, Jules Huisman, Frans Krips, Jelte de Boer, Otto Tanczos, George Straatman, Marijke Teisman (secretaris in Groningen en ook in het eerste bestuur van Exercitia ’73), Maria Carlier en Herman Teisman. Er bleek tijdens deze reünie voldoende animo te zijn voor een basketbalclub in Eelde Paterswolde. In 1973, het jaar van de hernieuwde oprichting, waren er al 54 leden. De jeugd trainde in Haren in het Maartenscollege (geregeld door docent Paul Jongma, tevens lid van het eerste bestuur in Eelde). George Straatman en Herman Teisman zijn het geweest die (samen met Jan Hunze) met de eerste jeugdteams op en neer reden naar Haren om ze daar te trainen in de gymzaal in het St Maartenscollege. Ook waren zij degene die belangeloos diverse sturende taken vervuld voor de club (o.m. training/coaching, TC-werk, BB-Stichting, bestuursfucties etc.). Zonder hen was de club nooit van de grond gekomen. De senioren trainden in de tuinbouwschool in Eelde. In 1974 kon Exercitia ’73 pas terecht op de huidige locatie, sporthal de Marsch, die toen nog maar 1 zaal had. In 1975 mocht het 150ste lid al worden bijgeschreven. In 1979 werd het eerste kampioensteam begroet: het jongens aspirantenteam werd rayonkampioen. Nu jaren later, kunnen we stellen dat Exercitia ‘73 zijn sporen in het basketbalwereldje verdient heeft. Jaarlijks worden er kampioenschappen gevierd. Meerdere spelers hebben de eredivisie gehaald en Exercitia ’73 heeft ook 2 teams op landelijk niveau laten spelen. In 1985 t/m 1987 speelde het damesteam in de eerste divisie en in 2006-2007 speelde Exercitia ’73 in de landelijke U22 competitie.  Op 1 juni 2013 werd het 40-jarig bestaan gevierd. Zo’n 250 leden en oud-leden kwamen samen om te basketballen, te eten en feest te vieren. Op deze dag werd ook het Wall of fame bord onthuld. Exercitia ’73 is één van de grootste jeugdverenigingen in het Noorden. Niet slecht voor een vereniging onder de rook van Groningen die onder het genot van een biertje nieuw leven in werd geblazen.

Exercitia ’73 door de jaren heen
Het ledenaantal is door de jaren heen redelijk constant gebleven. De herenlijn en de dameslijn hebben bijna in elke leeftijdscategorie wel een team vertegenwoordigd in de competitie, zodat het voor iedereen mogelijk is om bij Exercitia ’73 te basketballen. Hier streven we ook naar. Mede hierom zijn we ook nog steeds een van de grootste basketbalverenigingen in Drenthe.

Exercitia ’73 heeft veel nieuwe spelers welkom mogen heten en ook afscheid genomen van diverse bekende gezichten, maar toch blijft Exercitia ’73 een hechte vereniging met veel vaste gezichten die buiten het basketbalveld ook een grote waarde leveren aan de vereniging. Veel mensen zijn betrokken bij de vereniging en dragen hun steentje bij. Toch zijn nog steeds nieuwe vrijwilligers welkom!

50-jarig bestaan
Het seizoen 2022/2023 zal onder andere in het teken staan van het 50 jarige bestaan. Met festiviteiten waar we onze kernwaarden gezelligheid, plezier, sportiviteit en basketballen voor iedereen weer benadrukken! Daarnaast wil het jonge bestuur verder professionaliseren, meer sponsoren, familieleden en vrienden werven voor de club van 100, want die verdiend nu wel een upgrade! We zien jullie met plezier tegemoet in de zaal!