Toen de competitie indeling bekend werd, was het direct een veel besproken onderwerp bij de jonge basketbal jeugd onder 12; de meiden tegen de jongens. Zaterdagochtend 26 september stond deze wedstrijd op het programma. Gelukkig nog steeds met publiek wat zich, ondanks de drukte, goed aan de coronaregels hield.

Binnen 15 seconden werd de eerste score gemaakt door de goed startende dames. Zij pakten de eerste voorsprong van de wedstrijd en liepen uit tot 3- 8 voorspong. Daarna pakten de jongens de regie in het spel over. Een 8-0 run was het gevolg waarmee de jongens een voorsprong in de wedstrijd namen van 11-9. Er ontstond een gelijkwaardige strijd. De jongens wisten door een fanatieke inzet het lengteverschil van de dames te compenseren. Daarnaast was zichtbaar dat een aantal snelle jongens een paar mooie scores lieten zien. De dames stelden daar een paar mooie lay-ups tegenover.

In deze fase ontspon zich een prachtige puntje- puntje wedstrijd. Dan weer hadden de jongens, dan weer hadden de meiden een minieme voorsprong te pakken. De laatste periode voor de rust speelden de meiden erg slordig waar de jongens volop van profiteerden. Met individueel spel werd de score van 17-16 naar 29-16 gebracht. De meidencoach sprak de dames toe om als team de gelederen te sluiten waardoor de weg naar de basket voor de jongens moeilijker te vinden werd. Het bracht de ruststand met 31- 25 op het scorebord. Het publiek genoot de eerste helft met volle teugen van dit boeiende spektakelstuk wat in sporthal Groote Veen op de oranje vloer werd neergelegd.

Na de rust kwamen de jongens messcherp het veld op. De coach van de jongens had de rust gebruikt om onder haar bezielende leiding geen fouten meer te permitteren van het jongensteam. Ze heeft vele praktijksituaties aan de jongens uitgelegd die volgens haar beter moesten. Het resulteerde wederom in een run waar de meiden geen antwoord op hadden. De score werd uitgebreid naar 53-33, De scheidsrechters moesten vol aan de bak en er werd veelvuldig gefloten voor persoonlijke fouten. De meiden waren niet opgewassen tegen dit geweld.

Met veel individuele acties en hardere fysiek werd de verdediging van de meiden kapot gespeeld. De druk op de bal was erg hoog wat leidde tot balverlies bij het meidenteam en resulteerde in snelle scores voor de jongens. De reservebank van de jongens kreeg langzamerhand vertrouwen in een goede afloop van deze wedstrijd. Bewonderenswaardig was te zien hoe de meiden zich herpakte in dit mannelijke geweld. De coach liet de meiden spelen als een team waarin iedereen haar steentje bijdroeg en niemand werd overgeslagen. Gaandeweg werden er weer scores gemaakt wat resulteerde in een eindstand van 63-41.

Tot slot een compliment voor de uitstekende leidende scheidsrechters. Zij namen de tijd om de spelregels goed uit te leggen aan de jeugd van Exercitia 73.

De scores waren:
Jongens: Owen van Steinvoorde 32 punten, Koen Vermeer 10 punten, Thomas ten Duis 8 punten, Hugo Bos 6 punten, Thijs Menninga 5 punten, Jonathan Ester 2 punten.

Meiden: Linde Botma 10 punten, Fiene Mulder 9 punten, Fien Hartog & Liek Jonker 6 punten. Luna Vernout & Femke Kok 4 punten, Else van Meegen 2 punten.